Wie in Nederland zijn relatie officieel wil regelen (geldt zowel voor man-vrouw als twee gelijke geslachten) , kan trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract opstellen. Partners kunnen ook samenwonen zonder dit officieel vast te leggen.
We zullen ze als volgt behandelen:
- huwelijk (trouwen) in gemeenschap van goederen
- huwelijk (trouwen) op huwelijkse voorwaarden
- geregistreerd partnerschap
- samenwonen met een samenlevingscontract
- samenwonen zonder een samenlevingscontract
Samenlevingscontract
Als u niet wilt of kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten, kunt u een samenlevingscontract sluiten. In dit samenlevingscontract maakt u afspraken over het samenwonen. Denk hierbij aan de kosten voor het huishouden, bankrekeningen of uw spullen. U kunt zelf een samenlevingsovereenkomst maken, maar u kunt een samenlevingscontract ook door een notaris laten opmaken. Dit laatste is soms verplicht, denk hierbij aan bijvoorbeeld het vastleggen van partnerpensioen.
Wanneer kunt u een samenlevingscontract sluiten?
U kunt een samenlevingscontract sluiten indien u 18 jaar of ouder bent. U mag niet onder curatele staan en u moet zich houden aan de regels van de wet. U mag een samenlevingscontract met meerdere personen tegelijk sluiten.
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u de plicht elkaar te onderhouden en samen de kosten van het huishouden te dragen (van dit laatste kan afgeweken worden middels voorwaarden). Bij een samenlevingscontract kunt u zelf bepalen of u afspraken wilt maken over de kosten van het huishouden en de onderhoudsplicht.
Wat gebeurt er bij overlijden en u heeft een samenlevingscontract?
Als u een samenlevingscontact heeft, erft u niet automatisch van elkaar. Hiervoor moet u een testament laten maken bij een notaris.
Vaak heeft u recht op nabestaandenpensioen als uw partner overlijdt en het samenlevingscontact door een notaris is opgemaakt. Check dit altijd bij het pensioenfonds.
Wat gebeurt er als er kinderen geboren worden?
Bij een samenlevingscontract is de vrouw de moeder van het kind. De man kan het kind erkennen (met toestemming van de moeder) en is dan de vader. Hij heeft niet automatisch het gezag. Samen met de moeder kan het gezag aangevraagd worden bij de griffie van de rechtbank. U moet hiervoor een formulier invullen.
Geen gezag wel onderhoudsplicht.
Het kan zijn dat u wel de officiële ouder van het kind bent, maar geen gezag heeft. U heeft dan toch een onderhoudsplicht
Hoe wordt een samenlevingscontract ontbonden?
U kunt zelf regelen wanneer en hoe u een samenlevingscontract beëindigd. U kunt ook in een samenlevingscontract zetten wat er moet gebeuren als u het hierover niet met elkaar eens bent.
Na het beëindigen van het samenlevingscontract heeft u geen rechten en plichten meer, tenzij u dit in het contract heeft afgesproken.
Kortom, tenzij ander is afgesproken is er geen verplichting tot partneralimentatie.
Wel is het opstellen van een ouderschapsplan (bij minderjarige kinderen) en kinderalimentatie verplicht zodra er gezamenlijk gezag is.
Voordelen van een samenlevingscontract
Beëindiging van een samenlevingscontract gaat relatief eenvoudig (zonder tussenkomst van de rechter).
Je kunt zelf afspraken maken over kosten van samenleving en onderhoudsplicht.
Nadelen van een samenlevingscontract
Met een samenlevingscontract heeft u in het buitenland geen rechten
Kinderen moeten erkend worden
U erft niet automatische van elkaar, dit moet apart in een testament geregeld worden
Vragen? Vragen! BreAss staat u graag te woord.
Ons werkgebied beslaat voornamelijk Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen). Maar ook van buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!