Wie in Nederland zijn relatie officieel wil regelen (geldt zowel voor man-vrouw als twee gelijke geslachten) , kan trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract opstellen. Partners kunnen ook samenwonen zonder dit officieel vast te leggen.
We zullen ze als volgt behandelen:
- huwelijk (trouwen) in gemeenschap van goederen
- huwelijk (trouwen) op huwelijkse voorwaarden
- geregistreerd partnerschap
- samenwonen met een samenlevingscontract
- samenwonen zonder een samenlevingscontract
Indien u besloten heeft om te gaan trouwen kunt u dit op 2 manieren doen, een huwelijk in gemeenschap van goederen, of een huwelijk (trouwen) op huwelijkse voorwaarden. In Nederland is het zo, dat als je niets regelt je automatisch in gemeenschap van goederen trouwt.
Wat is een huwelijk op huwelijkse voorwaarden?
In de huwelijkse voorwaarden, die worden opgesteld door een notaris regelt u welk deel van uw vermogen en inkomen van u privé is, en welk deel gemeenschappelijk is. De huwelijkse voorwaarden kunnen zowel voor als tijdens het huwelijk worden opgesteld. Stelt u huwelijkse voorwaarden op ten tijde van het huwelijk? Dan is wel toestemming van de rechtbank vereist
Huwelijkse voorwaarden kan op volgende manieren:
middels koude uitsluitingen
Iedere vorm van gemeenschappelijk inkomen of vermogen is uitgesloten. De echtgenoten maken niets gemeenschappelijk en verrekenen ook niets met elkaar. Economisch blijven de echtgenoten ‘koud’ tegenover elkaar staan. Dit wordt vaak als onrechtvaardig beschouwd in situaties dat een van de partners geen inkomen heeft.
Verrekenstelsel:
Je maakt dan afspraken in de huwelijkse voorwaarden met elkaar over tussentijdse afrekening (periodiek, meestal jaarlijks) en eindafrekening (finaal, aan het eind van het huwelijk door scheiding of overlijden)
Wat gebeurt er als er kinderen geboren worden?
Door uw huwelijk (zowel bij een huwelijk in gemeenschap van goederen als een huwelijk op huwelijkse voorwaarden) bent u automatisch volgens de wet ouders van dit kind (ook als de man niet de biologische vader is). Er ontstaat door het huwelijk een familierechtelijke band met het kind. Dit houdt in dat het kind automatisch erft van de ouders en u heeft beide het gezag over het kind.
Bij een huwelijk tussen twee gelijke geslachten krijgt enkel de moeder of de officiële vader een familierechtelijke band met het kind. De partner dient het kind te erkennen en/of te adopteren
Hoe wordt een huwelijk op huwelijkse voorwaarden beëindigd?
U kunt enkel een huwelijk laten beëindigen via de rechter. De scheiding moet ingeschreven worden in het huwelijksregister.
Na een echtscheiding blijft de onderhoudsplicht (die men ten tijde van het huwelijk in gemeenschap van goederen had) bestaan. Dit wordt geregeld door middel van alimentatie.
Ondanks dat u uit elkaar gaat blijft u samen verantwoordelijk voor uw kind omdat u samen het ouderlijk gezag heeft. Soms kan dat niet wegens omstandigheden en bepaald de rechter dat één van u het gezag over het kind krijgt.
Bent u niet-ouder, maar heeft u wel gezamenlijk gezag? Dan heeft u nog steeds onderhoudsplicht als u gaat scheiden. Deze onderhoudsplicht duur net zo lang als dat het gezamenlijk gezag heeft geduurd.
Bent u niet-ouder en had u geen gezamenlijk gezag? Dan heeft u geen onderhoudsplicht meer als u uit elkaar gaat.
Voordelen van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden
Beschermring tegen ondernemersrisico’s, als een van beide ondernemer is, kan het vermogen van de ander niet worden aangesproken in geval van schulden.
Bescherming van het eigen vermogen tegen aanspraak van de partner in geval van een scheiding
Bescherming van het vermogen tegen gedragingen van een echtgenoot of echtgenote. Bv. een van de partners wordt gokverslaafde, dan kan de ander hier niet op aangesproken worden.
Bescherming van familievermogen, zoals een erfenis.
Nadelen van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden
Als de huwelijkse voorwaarden niet goed zijn opgesteld, kan een van de partners worden benadeeld.
Er zijn kosten verbonden aan het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden
Er is een administratie / boekhouding noodzakelijk tijdens het huwelijk om de huwelijkse voorwaarden ‘bij te houden’
Vragen? Vragen! BreAss staat u graag te woord.
Ons werkgebied beslaat voornamelijk Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen). Maar ook van buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!