Vanaf 2020 verandert de regeling rondom partneralimentatie. De periode van zorgplicht die ex-echtgenoten voor elkaar hebben wordt vanaf die datum drastisch ingekort. Op deze pagina lees je wat er precies gaat veranderen en welke uitzonderingen er zijn. Let op: kinderalimentatie is iets heel anders en gaat altijd vóór partneralimentatie.
WAT IS PARTNERALIMENTATIE?
Partneralimentatie is een bedrag dat je na een scheiding moet betalen, indien je ex-partner zichzelf financieel niet kan onderhouden. De politieke partijen die het initiatief namen voor deze wetswijziging vinden het niet ‘niet meer van deze tijd`. Te veel ex-echtgenoten betalen volgens hen onterecht twaalf jaar alimentatie. De wijziging moet ex-partners stimuleren hun eigen leven weer op te pakken en te zorgen voor eigen inkomsten.
WANNEER BETAAL JE PARTNERALIMENTATIE?
Partneralimentatie betaal je na een echtscheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Voorwaarde is dat er een groot verschil is in inkomen, waardoor een van de twee zichzelf in de nieuwe situatie niet kan onderhouden. Als (ex)-partners heb je volgens het Nederlands recht namelijk een onderhoudsplicht naar elkaar. Samen met je ex maak je afspraken over de hoogte van het bedrag en de duur van de alimentatie. In veel gevallen gebeurt dit samen met een mediator zoals BreAss, een advocaat of notaris. In de rest van de gevallen gevallen doet een rechter hier uitspraak over.
HOE BEPAAL JE DE HOOGTE VAN DE PARTNERALIMENTATIE?
Dat is voor elk ex-koppel verschillend. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen, zoals:
• Wat was het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk?
• Kan de betalende partij dit bedrag ook daadwerkelijk betalen?
• Is de ontvangende partij in staat om (meer) te werken?
WAT VERANDERT ER IN 2020?
Dat hangt af van de datum waarop de scheiding is uitgesproken:
Voor bestaande uitspraken verandert er niets. Voor nieuwe aanvragen (naar waarschijnlijkheid na 1 januari 2020) wordt de duur van partneralimentatie gelijkgesteld aan de helft van het aantal jaren van de huwelijksduur, met een maximum van vijf jaar.
WAT ZIJN DE UITZONDERINGEN OP DE NIEUWE WET VAN 2020?
Uiteraard zijn er ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe regel:
• Mensen die voor 1 januari 1970 zijn geboren en langer dan vijftien jaar getrouwd zijn geweest, hebben recht op tien jaar alimentatie. Deze `overgangsregel` vervalt in 2027.
• Wanneer koppels met kinderen onder de twaalf jaar uit elkaar gaan, heeft de alimentatieontvanger recht op partneralimentatie tot het jongste kind twaalf jaar is. Dit omdat ‘zorg en arbeid` moeilijk te combineren zijn met jonge kinderen.
• Na een huwelijk van minimaal vijftien jaar, waarbij de ontvangende partij de AOW-leeftijd binnen tien jaar na de scheiding bereikt, heeft hij of zij recht op alimentatie tot het bereiken van de AOW-leeftijd (maximaal tien jaar).
Let op: in schrijnende gevallen houdt de rechter altijd het laatste woord. Het zou dan alsnog mogelijk kunnen dat de alimentatie betaald moet worden voor langer dan vijf jaar.
Voorbeelden waar de hoofdregel geldt
1. Tom en Anne zijn acht jaar getrouwd geweest en besluiten om te gaan scheiden. Tom heeft als alimentatiegerechtigde recht op vier jaar partneralimentatie.
2. Hans en Betty zijn zestien jaar getrouwd geweest, wanneer zij besluiten om te gaan scheiden. Hans krijgt de zorg over de kinderen van elf en vijftien jaar. Als alimentatiegerechtigde heeft hij recht op vijf jaar partneralimentatie. De uitzondering geldt hier niet.
Voorbeelden waar de uitzondering geldt
1. Niels en Lieke zijn acht jaar getrouwd geweest. Niels krijgt de zorg over de kinderen van drie en vijf jaar. Als alimentatiegerechtigde heeft hij recht op negen jaar partneralimentatie.
2. Floris en Chrissy zijn zestien jaar getrouwd en gaan scheiden. Floris is geboren in 1969 en heeft als alimentatiegerechtigde nu recht op tien jaar partneralimentatie. In dit geval geldt de overgangsregeling.
Heeft u hierover nog vragen of opmerkingen? BreAss Dongen staat u graa te woord. Ons werkgebied bestaat voornamelijk in Noord-Brabant uit Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen), maar ook van buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!
BreAss is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade die ontstaat als gevolg van onjuistheden in deze tekst. Kernwoorden nieuw alimentatierecht, alimentatie 2020 , wijziging partneralimentatie