WAT IS ALIMENTATIE?
Alimentatie is een bijdrage in de kosten van levensonderhoud. Ook na een echtscheiding blijft de onderhoudsverplichting bestaan voor de (ex)partner en eventuele kinderen.
Heeft een van de ex-partners na de echtscheiding niet voldoende inkomsten om van te leven, dan moet de ander in principe alimentatie betalen.
Alimentatie wordt betaald voor kinderen (kinderalimentatie) en voor ex-partners (partneralimentatie).
Ex-partner / partneralimentatie
De alimentatie plicht geldt voor gehuwden en geregistreerde partners na een echtscheiding. Samenwonenden die uit elkaar gaan hebben geen verplichting tot partneralimentatie (tenzij dit in een notariële overeenkomst vermeld staat).
U bent na echtscheiding vrij samen met uw ex afspraken te maken over de duur en de hoogte van de alimentatie. Deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Komt u hier niet samen uit dan kunt u hiervoor naar de rechter. De rechter kijkt naar een aantal factoren om de partneralimentatie te bepalen (de zogehete tremanormen):
- de behoefte (bij welk bedrag blijft de levensstandaard van de ex-partner
en de kinderen gelijk)
- de verdiencapaciteit (het verdienen van eigen inkomen of de mogelijkheden daartoe)
- de draagkracht (hoeveel kan er maximaal aan alimentatie betaald worden)
De maximale wettelijke termijn voor partneralimentatie bedraagt 12 jaar (vanaf het moment dat de beschikking is ingeschreven). Duurde het huwelijk of geregistreerd partnerschap vijf jaar of korter en zijn er geen minderjarige kinderen, dan is de termijn gelijk aan de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Wanneer eindigt partneralimentatie?
- bij overlijden van een van de ex-partners.
- bij hertrouwen of aangaan van een geregistreerd partnerschap
(de wettelijke onderhoudsplicht vervalt dan) door de ontvanger. Ook bij
duurzaam samenwonen van de ontvanger kan de alimentatie stop gezet worden.
- bij verstrijken van de onderling overeengekomen termijn of wettelijke termijn.
Als de omstandigheden van u of uw ex-partner wijzigen, kan na verloop van tijd het vastgestelde bedrag niet meer redelijk zijn en kan de partneralimentatie aangepast worden.
Wilt u het risico van overlijden, wanbetaling of alimentatieherziening uitsluiten, dan kunt u nadenken over het afkopen van de partneralimentatie (bij kinderalimentatie is dit niet mogelijk). Er wordt dan een bedrag ineens betaald, waarmee de verplichting van partneralimentatie vervalt. Middels overbedeling kan de partneralimentatie ook worden afgekocht.
Vraagt de alimentatie-ontvanger binnen 12 jaar na het afkopen van de alimentatie een bijstandsuitkering aan bij de gemeente? Dan kan de gemeente de bijstand verhalen op de alimentatiebetaler, omdat de onderhoudsplicht nog steeds geldt. De gemeente hoeft namelijk geen rekening te houden met de afspraken tussen de ex-partners.
Heeft u nog vragen? Vragen! BreAss staat u graag te woord.
Ons werkgebied beslaat voornamelijk Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Racehof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen). Maar ook van buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!