Wij krijgen regelmatig de vraag of in 2018 huwelijkse voorwaarden nog wel noodzakelijk zijn, omdat het nieuwe huwelijksrecht is
ingegaan sinds 1 januari van dit jaar. Hieronder zullen wij u beknopt wat punten met u bespreken van het nieuwe huwelijkse recht.
Tot 2018 kon men op twee manieren huwen ‘de gemeenschap van goederen’ of huwen met ‘huwelijkse voorwaarden’. Wilde je iets vastleggen over wat van wie is en evt. ook over hoe te handelen in het geval van scheiding, dan ging je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Als je voor het huwelijk niets afsprak met je echtgenoot dan was je automatisch gehuwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk worden (ook bijvoorbeeld schulden die er al voor het huwelijk waren).
Sinds 2018 is de gemeenschap van goederen gewijzigd.
Niet alle bezittingen en schulden worden meer gemeenschappelijk, maar de gemeenschap van goederen wordt beperkt tot hetgeen tijdens het huwelijk wordt verworven. Zo vallen bezittingen en schulden die al op je eigen naam staan op het moment je gaat trouwen (of geregistreerd partnerschap aanging) in je privé vermogen en niet in de beperkte gemeenschap. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die je ontvangt. Een notariële uitsluitingsclausule (om er voor te zorgen dat de `koude kant` er niet met een schenking of erfenis vandoor gaat) is voor nieuwe huwelijken niet meer noodzakelijk. Let wel! De gemeenschap van goederen verandert voor nieuwe huwelijken of geregistreerd partnerschap (vanaf 2018) en geldt dus niet voor bestaande huwelijken van voor 2018
Gedegen administratie
Indien een van de partners niet kan bewijzen dat iets privé bezit is, valt dit bezit in de beperkte gemeenschap en wordt verdeeld bij scheiding. Het is daarom noodzakelijk dat er een goede administratie bijbehouden wordt.
Waarom dan toch huwelijkse voorwaarde?
Stel dat je tijdens je samenwoning een huis hebt gekocht ,waarvan het eigendomspercentage niet op 50/50 ligt, maar bijvoorbeeld op 60/40. Je zou dan veronderstellen, dat met de nieuwe wetgeving deze eigendomsverhouding blijft bestaan, maar niets is minder waar. Deze woning gaat tot de beperkte gemeenschap behoren voor 50/50. Om deze kwestie te voorkomen is het opstellen van een huwelijkse voorwaarden nog altijd raadzaam. Daarnaast blijft het ook voor ondernemers nog zinvol, want ook, als je al een onderneming had voor het huwelijk, valt deze onderneming weliswaar niet in de gemeenschap, maar kan er wel een vergoeding betaalt moeten worden aan gemeenschap over een deel van de winst bijvoorbeeld of als er vanuit gemeenschappelijk vermogen ook maar iets aan het ondernemeringvermogen (bij eenmanszaken is dit privevermogen) wordt toegevoegd.
Heeft u hierover nog vragen of opmerkingen? BreAss Dongen staat u graag te woord.
Ons werkgebied bestaat voornamelijk in Noord-Brabant uit Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen), maar ook van buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!
BreAss is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade die ontstaat als gevolg van onjuistheden in deze tekst.
kernwoorden: ex-partner / huwelijkse voorwaarden/ gemeenschap van goederen / nieuw huwelijksrecht / echtscheiding/ Noord-Brabant / Dongen / Oosterhout / Oosteind / Gilze Rijen / Tilburg (Reeshof) / Sprang-Capelle / Waspik / `s Gravenmoer / Kaatsheuvel / De Moer / Waalwijk (landgoed Driessen)