De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer F. Teeven, heeft een nieuw wetsvoorstel voorgelegd. Voor mensen zonder gezamenlijke minderjarige kinderen, moet het mogelijk worden om te gaan scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Waar het huwelijk door partijen zelf ooit begon, zal het ook door partijen zelf beëindigd kunnen worden, zo dacht Teeven. Doel van het voorstel is dat scheiden buiten de advocaat/advocaten en rechtbank om een heel stuk goedkoper, eenvoudiger en overzichtelijker zal moeten zijn.
Bij de huidige echtscheidingsprocedure is de tussenkomst van een rechter verplicht evenals het bijstaand door een advocaat. Bij de nieuwe regeling hoeft dit bij een scheiding niet meer. De gang naar de rechter blijft wel mogelijk, maar niet meer als verplichting. Enkel bij een scheiding voor echtgenoten met minderjarige kinderen blijft de huidige regeling ongewijzigd. Deze echtgenoten zijn bij scheiding verplicht een ouderschapsplan op te stellen wat getoetst moet worden door de rechter.
Het idee is dat echtparen die gaan scheiden (zonder minderjarige kinderen) daarvoor een verzoek in kunnen dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. He duurt dan minimaal 14 dagen voordat de echtscheiding wordt uitgesproken, omdat de ambtenaar eerst na moet gaan of de echtgenoten aan de voorwaarden voldoen.
Het klinkt goed, maar vanuit de branche roept dit natuurlijk wel vragen op. Scheiden is helaas niet simpel omdat er veel afspraken gemaakt moeten worden met elkaar om duidelijkheid te verschaffen.
Omtrent de scheiding, alimentatie, verdeling van boedel en gelden, de woning, pensioen en levensverzekeringen zullen scheidingsafspraken moeten worden vastgelegd in een convenant voor bijvoorbeeld een bank, belastingdienst of pensioenverzekeraar.
Staan deze afspraken niet goed vermeld, dan ontstaat er discussie en onenigheid waardoor vaak een gang naar de rechter onvoorkomelijk is. Het is dus zaak deze afspraken correct vast te leggen, dit kan een advocaat of mediator goed doen.
Ook als een van de echtlieden zich niet aan de afspraken houdt, moet je nog steeds naar de rechter om de afspraken af te dwingen. Laat je op voorhand het convenant (zoals nu het geval is) bekrachtigen door de rechter dan kun je bij het niet nakomen van de afspraken direct naar een deurwaarder om het recht uit te winnen.
Momenteel is ook nog niet duidelijk of deze manier van scheiden wel wordt erkend in het buitenland, met name in niet EU-landen.
Vragen? Vragen! BreAss staat u graag te woord.
Ons werkgebied bestaat voornamelijk in Noord-Brabant uit Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen), maar buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!
kernwoorden: ambtenaar/ scheiden / zonder rechter / Noord-Brabant / Dongen / Oosterhout / Oosteind / Gilze Rijen / Tilburg (Reeshof) / Sprang-Capelle / Waspik / ’s Gravenmoer / Kaatsheuvel / De Moer / Waalwijk (landgoed Driessen