Jaarlijks krijgen ongeveer 57.000 minderjarige kinderen te maken met een echtscheiding van hun ouders. Strijd en woede zijn hierin onvermijdelijk, maar het moet niet te lang doorgaan anders ontstaat er een typische vechtscheiding. Bovendien zijn ‘vechten’ en ‘de ander de schuld geven’ heel nuttig om het gevoel van eigen falen en verdriet nog even weg te houden.
Wat is een vechtscheiding?
Een vechtscheiding is een echtscheiding die niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens naar de (ex) partner, maar ook met acties bedoeld om de andere partij schade toe te brengen. Soms is men daarbij bereid zelfbeschadiging of nadeel bij derden op de koop toe te nemen. De term vechtscheiding wordt vooral ook gehanteerd als de kinderen daar grote nadelen van ondervinden.
Voorbeelden van een vechtscheiding:
- proberen via een ‘gevecht’ bij de rechter of instanties je (ex)partner zodanig neer
te zetten om het recht ontnemen dat hij of haar de kinderen ziet. Vaak gebeurt dit
niet zo zeer met de reden om zelf voor de kinderen te kunnen zorgen, maar meer om
het een ander niet te gunnen
- voor de echtscheiding nog snel de rekeningen ‘plunderen’ en hoge alimentatiegelden
vragen. Anderzijds kan de alimentatieplichtige partner opzettelijk de alimentatie
te laat of niet betalen
- het inschakelen van detectives om de (ex)partner te bespioneren in de hoop
belastende gegevens te verkijken
- het zwartmaken van de (ex)partner bij de kinderen, vrienden, familie en collega’s.
Soms gebeurt dit onbewust omdat je je hart wil luchten, maar ook opzettelijk om je
eigen gedrag goed te praten.
Wat bereik je met een vechtscheiding?
Bij een vechtscheiding ontstaan enkel maar verliezers, de uitkomst van de vechtscheiding is nog niet eens wat je gehoopt had. Je hebt wel je frustraties kunnen botvieren, maar uiteindelijk is er een rechter die beslist over je ‘lot’. Daarnaast wordt er veel emotionele schade toegebracht, zeker bij kinderen. De belangen van de vechtende ouders worden door een advocaat behartigd, maar wie behartigd te belangen van de kinderen in een vechtscheiding?
Hoe voorkom je een vechtscheiding?
Om een vechtscheiding te voorkomen, zijn keuzes maken terwijl je geëmotioneerd bent zijn vaak niet de beste keuzes. Je kan niet meer helder denken, je bent boos, gefrustreerd en reageert je af op de ander. Hoe moeilijk dit ook is probeer soms je emoties uit te schakelen en rationeel te denken, wat is niet het beste voor mij, maar is het beste voor de kinderen? Hoe zie ik mijn leven straks zonder mijn (ex)partner? Waar wil ik over een aantal jaren staan? Een mediator kan hier goed bij helpen.
Maar sta ook tijdens je huwelijkse periode eens stil bij bepaalde zaken, moet ik niet bepaalde afspraken vastleggen om eventueel leed in de toekomst te voorkomen? Hopelijk is het overbodig, maar zo maak je wel bewuste keuzes voor het feit als er een echtscheiding plaats vindt. Je kan hierbij denken aan carrière ontwikkelingen, zorg voor kinderen, financiële verdeling.
Vragen? Vragen! BreAss staat u graag te woord.
Ons werkgebied bestaat voornamelijk in Noord-Brabant uit Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen), maar buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!
kernwoorden: vechtscheiding / rechter / echtscheiding / kinderen Noord-Brabant / Dongen / Oosterhout / Oosteind / Gilze Rijen / Tilburg (Reeshof) / Sprang-Capelle / Waspik / ’s Gravenmoer / Kaatsheuvel / De Moer / Waalwijk (landgoed Driessen)