Bij zes op de tien gevallen waarbij een huis met verlies wordt verkocht, is een echtscheiding de aanleiding. Deze echtbreuk kan tot flinke financiële problemen leiden, zeker als er nog nauwelijks op de hypotheek is afgelost. Wat te doen als u in deze situatie komt?
Voor de meeste mensen is dit onmogelijk na een echtbreuk, maar er zijn stellen die nog steeds onder één dak wonen terwijl ze al gescheiden zijn, bleek bij een bijeenkomst tijdens de jaarlijkse dag van de scheiding.
Eigen huis groter probleem bij scheiding
Tot enkele jaren geleden was de eigen woning een kleiner probleem bij echtbreuk. Vaak was het huis meer waard dan de hoogte van de hypotheek en kon een van de twee betrokkenen de hypotheek vrij eenvoudig op zijn of haar naam zetten. Een verkooptraject duurde geen jaren, zoals nu regelmatig voorkomt.
In de laatste vijf jaar zijn huizenprijzen met bijna 20 procent gedaald (inflatie niet eens meegerekend), waardoor veel panden minder waard zijn dan de hoogte van de hypotheek. Ook zijn banken strenger geworden om hypotheken op één naam te zetten. Die onderwaarde zorgt voor een hoop stress bij scheidende stellen.
Onenigheid over huizenverkoop bij echtbreuk
Als man of vrouw de woning niet alleen kan betalen na echtbreuk, moet het huis worden verkocht. Dat leidt tot onenigheid. Stel bv dat de man verhuist, maar aan de hypotheek blijft meebetalen. Dan betaalt hij dubbele woonlasten. Hierdoor kan hij minder kinderalimentatie afdragen (berekend via zijn inkomsten en uitgaven), wat weer nadelig is voor zijn ex. Daarom heeft de vrouw mogelijk meer baat bij een snelle verkoop.
In een ander voorbeeld wil de man een lage vraagprijs aanhouden; hij kan zijn deel van de restschuld prima aan na de echtbreuk. De vrouw blijft echter liever nog even in het huis wonen terwijl ze al gescheiden zijn en hoopt op een hogere verkoopprijs. Als de tijd tikt en zich geen kopers melden, terwijl u in scheiding ligt ontstaat er onenigheid bij stellen over makelaar en vraagprijs. Na lang discussiëren kan een gang naar de rechter soms de enige oplossing zijn.
Laat de woning onverdeeld
Het kan soms handig zijn om de woning na echtbreuk voorlopig onverdeeld te laten; niet direct van de hand doen en de hypotheek even samen aanhouden. Als de man of vrouw dan elders gaat wonen, houdt hij/zij nog twee jaar recht op hypotheekrenteaftrek over zijn of haar deel van de woonlasten, op basis van de scheidingsregeling. Bent u het dan nog steeds oneens over de vraagprijs? Het is redelijk gebruikelijk om in het echtscheidingsconvenant een vraagprijs en een laagste verkoopprijs op te nemen met een schema wanneer en hoezeer de prijs daalt als er in de loop der tijd nog geen kopers zijn gekomen.
NHG bij echtbreuk
Sommige stellen onderschatten het probleem omdat ze denken dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor de restschuld opdraait na een echtbreuk. Maar de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de hypotheekgarantie uitvoert, is streng en neemt alleen bij gedwongen verkoop schulden voor eigen rekening. Is op enigerlei manier toch mogelijk dat man of vrouw de woonlasten alleen kan dragen, dan keert de stichting niet uit.
De woning verkocht?
Soms is het beter niet direct weer een ander pand aan te kopen. Ga huren, dan kun je alles op een rijtje zetten en ben je veel flexibeler. Tijdens een scheiding is de toekomst namelijk onzeker. Als je later weer bent gesetteld, kan kopen altijd nog.
Vragen? Vragen! BreAss staat u graag te woord.
Ons werkgebied beslaat voornamelijk Dongen, Oosterhout, Oosteind, Gilze Rijen, Tilburg (Reeshof), Sprang-Capelle, Waspik, `s Gravenmoer, Kaatsheuvel, De Moer, Waalwijk (landgoed Driessen). Maar ook van buiten deze regio bent u bij ons van harte welkom!