Als u kinderen heeft is het belangrijk om een goede omgangsregeling te bedenken, die voor u beide werkbaar is.
Bij minderjarige kinderen bent u verplicht tot het opstellen van een ouderschapsplan. Dit is ongeacht of u gehuwd bent, geregistreerd partnerschap heeft of samenwonend bent (bij samenwonende zonder gezamenlijk ouderlijk gezag is dit niet verplicht maar wel raadzaam, je blijft immers toch met elkaar te maken te hebben).
Sinds 1998 blijft het gezamenlijk gezag van de ouders voorbestaan na de scheiding.
Heeft bijvoorbeeld maar een ouder het gezag (bv kind uit vorig huwelijk) dan blijft het kind recht hebben op omgang hebben met degene die een nauwe persoonlijke betrekking met hem heeft.
Ook in samengestelde gezinnen, waar een ouder en een nieuwe partner gezamenlijk het gezag hebben over een kind uit een eerdere relatie, moet een ouderschapsplan komen.
Het doel van het ouderschapsplan is dat ouders gaan nadenken over de invulling van het ouderschap na de scheiding.
Het ouderschapsplan moet mimimaal afspraken maken over:
- het verdelen van de zorg en opvoedingstaken voor de kinderen
- info uitwisseling, ouders moeten elkaar op de hoogte houden over hun kids
- alimentatie voor de kinderen
Het is belangrijk dat kinderen ook worden betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Daarom zijn ouders verplicht in het plan op te nemen op welke manier zij hier invulling aan hebben gegeven.
Vanaf ongeveer de leeftijd 12 (rechters horen soms ook jongere kinderen) kunnen in juridische procedures rond de echtscheiding de kinderen door de rechter gehoord worden en weegt hun mening mee bij de vast te stellen regeling.
Het ouderschapsplan is een tijdelijke oplossing en voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.
Indien het ouderschapsplan niet wordt nageleefd kan het via een rechter of via een executoriale titel worden afgedwongen.