Per 01-01-2019 komt er nieuwe wetgeving voor het claimen van emotionele schade. De zogenoemde affectieschade. Dit is immateriële schade, die bestaat uit verdriet dat wordt veroorzaakt door overlijden of door het ernstig gewond raken van een naaste als gevolg van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is.
Nabestaande c.q. naasten kunnen vanaf januari aanspraak maken op deze affectieschade. De wetgever heeft namelijk erkend dat ook de familie lijdt onder de emotionele schade die door iemand anders is veroorzaakt. Om e.e.a. te vergemakkelijken heeft de wetgever duidelijk afgebakend waar men recht op heeft en wanneer dit zo is. Op deze manier wordt ook voorkomen dat er een Amerikaanse claimcultuur ontstaat.
WIE BETAALT HET SMARTENGELD?
In veel gevallen zullen verzekeraars deze kosten moeten betalen, omdat de schade aan derde immers gedekt is op de verzekering van bijvoorbeeld het WA-gedeelte van de autoverzekering of de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Echter zal schade door een misdrijf nimmer door de verzekering vergoed worden. In dat geval zal de veroorzaker de schade zelf moeten betalen. Indien dat niet lukt schiet de overheid het geld voor en zal dit vervolgens trachten te verhalen op de veroorzaker.
Heeft u hierover nog vragen? BreAss Dongen staat u graag te woord!
BreAss is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade die ontstaat als gevolg van onjuistheden in deze tekst. Kernwoorden: wet affectieschade / smartengeld / claim nabestaanden / Noord-Brabant / Dongen / Oosterhout / Oosteind / Gilze Rijen / Tilburg (Reeshof) / Sprang-Capelle / Waspik / `s Gravenmoer / Kaatsheuvel / De Moer / Waalwijk (landgoed Driessen)